קליית חציל על הכיריים היא שיטה וותיקה ובסיסית לשדרוג הטעמים והמרקם במגוון מטבחים מספיק לעולם. קליית חציל על האש הפתוחה היא לא רק קלה להפליא לביצוע אלא מצליחה להעניק לחציל טעמים מעושנים וייחודיים שאי אפשר לקבל בשיטות הכנה אחרות.
במדריך הבא נבדוק את הדרך להכנת חציל קלוי מושלם עם בשר רך במיוחד צעד אחר צעד, נסקור טעויות נפוצות בהכנת חצילים קלויים ונגלה טיפים למתקדמים שישדרגו לכם את המנה הבאה. מעדיפים לאפות בתנור? יש לנו מתכון מנצח לחציל אפוי.
עוד טעימה: איך לאחסן חצילים במקרר בצורה הנכונה
איזה חצילים מתאימים לקלייה?
חיוני לבחור בחציל הנכון לקלייה על אש גלויה. השיטה אמנם רב תכליתית מספיק בכדי להשיג את המטרה עם מגוון זני חצילים, אך כל אחד מהם מציע מרקם שונה במעט ופרופיל טעמים ייחודי. גלו כאן איך לבחור חציל בלי גרעינים.
הסוג הנפוץ ביותר שמתאים לקלייה הוא כמובן החציל הגדול והמוכר בזכות המרקם הבשרני ששורד היטב את החשיפה לחום הגבוה של הלהבה. למרות זאת, ניתן להשתמש בשיטה גם עם זנים כמו חציל יפני או סיני שינפקו טעם מתקתק יותר בזמן קלייה קצר יותר.
חפשו תמיד חצילים מוצקים וכבדים ביחס לגודלם עם קליפה מבריקה ללא פגמים או אזורים רכים. הגבעול צריך להיות ירוק בהיר, מה שמצביע על טריות. הימנעו מחצילים שמרגישים קלים מדי מאחר ואלו עלולים להיות יבשים או עם הרבה זרעים. לקלייה אחידה ונכונה, מומלץ גם לבחור חצילים בגודל אחיד.
איך לקלות חציל על הכיריים
חומרים וציוד דרוש
מלקחיים – בכדי להפוך את החציל בצורה בטוחה מעל האש הגלויה
מזלג או שיפוד – בכדי לנקב את החציל לפני הקלייה בכדי
סכין חדה – בכדי לבדוק את מידת העשייה של החציל והסרת הקליפה החרוכה לאחר הקלייה
קרש חיתוך – לחיתוך והגשת החציל הקלוי
הכנות מקדימות לצלייה
הכנה מקדימה של החציל חיונית על מנת להשיג את החריכה המושלמת והמרקם המדויק על האש הפתוחה.
שטפו את החציל היטב תחת מים זורמים בכדי להסיר אבק ולכלוך. יבשו לחלוטין עם מגבת נקייה.
נקבו את הקליפה בכמה מקומות עם מזלג, שיפוד או סכין חדה בכדי למנוע מהחציל להתפוצץ במהלך הקלייה בגלל הצטברות אדים בתוכו.
עוד טעימה: איך להכין חצילים בנינג'ה גריל?
תהליך קליית החציל
- הדליקו אש בינונית-גבוהה והניחו את החציל השלם ישירות על הלהבה. הרעיון הוא לחרוך את הקליפה לחלוטין בכדי להעניק את הטעם המעושן לבשר החציל.
- השתמשו בזהירות במלקחיים בכדי לסובב את החציל מדי כמה דקות. הקפידו לחרוך את הקליפה בצורה אחידה בכל אזורי החציל.
- המשיכו בתהליך כ-15-20 דקות בסך הכול, תלוי בגודל החציל.
- לחצו על החציל בעדינות עם המלקחיים בכדי לבדוק את מידת העשייה. החציל מוכן כשהקליפה חרוכה לחלוטין והבשר רך ועדין.
- הסירו את החציל מהאש ותנו לו לנוח למספר דקות.
- כשהחציל בטמפרטורה נוחה מספיק למגע, הסירו את הקליפה החרוכה בכדי לחשוף את הבשר.
- את החציל הקלוי ניתן למעוך או לקצוץ בהתאם למתכון אותו אתם רוצים להכין.
טיפים למתקדמים לקליית חצילים על הגז
בכדי לשדרג את החציל הקלוי שלכם ולהעניק למנות יותר עומק, מומלץ לעקוב אחר כמה טיפים נוספים.
הקפידו להדליק ולשמור על אש בינונית-גבוהה. להבה חזקה מדי עלולה לשרוף את הקליפה מהר מדי מבלי לבשל את הבשר מספיק בעוד להבה נמוכה תגרום לתהליך להתארך ולא תספק את הטעם המעושן הייחודי והמלא.
זכרו להפוך את החציל מדי כמה דקות עם מלקחיים, עשו זאת בעדינות ובזהירות מאחר ואתם עובדים עם אש גלויה. בכך תבטיחו בישול אחיד של החציל מכל הכיוונים. שקלו ליצור חרכים קטנים בחציל לפני הקלייה ולהכניס בהם שיני שום או עשבי תיבול שיוסיפו עומק טעמים לבשר החציל.
הקפידו לתת לחציל מספר דקות מנוחה לאחר הקלייה בכדי להפוך את הקילוף לקל יותר ולאפשר לאדים הפנימיים להמשיך ולרכך את בשר החציל. בכדי לקלף את החציל החם מבלי לשרוף את האצבעות, השתמשו במזלג בכדי להחזיק אותו ביציבות ובסכין על מנת להסיר בעדינות את הקליפה החרוכה. אל תזרקו את הקליפה החרוכה – ניתן לקצוץ אותה היטב ולהוסיף למנות שלכם לטעם אקסטרא מעושן.
לאחר הקילוף, ניתן להשרות את החציל במרינדה של שמן זית, שום, מיץ לימון ועשבי תיבול בכדי להוסיף מורכבות לטעמי החציל. אם אתם מספר חצילים, עטפו את אלו שכבר חרכתם בנייר כסף בזמן קליית החצילים האחרים. בכך תשמרו עליהם חמים ותאפשרו לאדים לרכך את בשרם עוד.
עוד טעימה: איך לתקן חציל מר בקלות ובלי מאמץ
טעויות נפוצות בקליית חציל על האש
גם אם תתכוננו היטב לקליית החציל ותעקבו אחר הכללים, ייתכן ותתקלו במפר אתגרים בזמן הקלייה. הנה כמה פתרונות לטעויות נפוצות בקליית חצילים על הגז.
אם חלק מהחציל לא נחרך כראוי, הפכו אותו לעיתים תכופות יותר וודאו שכל חלק של החציל מקבל זמן שווה של חריכה ישירות מהאש.
אם הקליפה מתחילה להיחרך מהר מדי, הנמיכו את הלהבה והמשיכו עד שפנים החציל מתרכך לרמה הרצויה.
במקרה שהקליפה נחרכה לחלוטין אך החציל עדיין לא מוכן מבפנים, ניתן לסיים את התהליך בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות עד שהבשר מתרכך לחלוטין.
יש לכם טיפ מנצח משלכם לחצילים קלויים על הכיריים? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה.