תרבחו ותסעדו: כל מה שצריך לדעת על המימונה ולא העזתם לזלול

חג הפסח מסתיים כמו בכל שנה עם מימונה מרוקאית שמחה. ממאכלי החג המתוקים ועד למוזיקה, הבגדים והמנהגים. כל מה שצריך לדעת על המימונה.
מדריך מימונה - כל מה שצריך לדעת
מדריך מימונה - כל מה שצריך לדעת | צילום: מערכת לזלול

חגיגות המימונה עוד רגע כבר כאן וזה בדיוק הזמן לענות על השאלות הבוערות וכל מה שרציתם לדעתם על חג המימונה ולא העזתם לזלול.

אז מה זה מימונה ולמה חוגגים אותה?

מימונה הוא חג מסורתי של יהדות צפון אפריקה המציין את סוף חג הפסח ונחגג מדי שנה במוצאי שביעי של פסח, כ"ב בניסן ולמחרת באסרו חג. החג המרוקאי הפופולרי נחגג כבר מהמאה ה-18 והספיק לחצות גבולות ולהפוך עם השנים לסמל של קהילתיות, תקווה ושגשוג.

במרוקו המימונה סימלה את הפתיחות בין יהודים ומוסלמים ויחסי השכנות הטובה כשהשכנים הגיעו עם הקמח הראשון לאחר חג הפסח. היסטורית, המימונה חוגגת את החזרה לאכילת חמץ לאחר הפסח ומציינת התחלות חדשות ואת החיים המתוקים שאנו שואפים להוביל לאחר החג.

בליל המימונה המארחים פותחים את בתיהם למשפחה, חברים, שכנים וכל מי שרוצה לחוות את החג במתכונת בית פתוח. האורחים מוזמנים לטעום מהמאכלים הייחודיים, לשיר ולרקוד לצלילי מוזיקה מרוקאית אותנטית.

המארחים נוהגים ללבוש מגוון בגדים מסורתיים, לרוב מפוארים וייחודיים, מהקפטאן המרוקאי לתרבושים, שמלות וגלימות צבעוניות ולחגוג עד סגירת הדלתות לפנות בוקר. רבים נוהגים לצאת ביום למחרת, באסרו חג לסיורים ופיקניקים בטבע.

מתי מימונה 2024 ומתי אפשר לאכול חמץ?

חגיגות מימונה 2024 יחלו עם צאת החג השני של פסח, ביום שני, כ"א בניסן, 29 באפריל לאחר צאת הכוכבים ומסתיימות ביום שלישי כ"ב בניסן, ה-30 באפריל. זה גם הזמן בו ניתן לחזור ולאכול חמץ לאחר שבוע הפסח בו אכלנו רק מאכלים כשרים.

עוגיות רייבה על שולחן המימונה
עוגיות רייבה על שולחן המימונה | צילום: מערכת לזלול

מקור השם מימונה

ישנן כמה תאוריות לגבי מקור השם של חג המימונה, אך אין גרסה מאומתת אחת. אחת הטענות מתייחסת למילה הערבית מימון שמשמעותה מזל או הצלחה, מה שתואם את הפיוטים והתפילות בבקשה לברכה ושפע לשנה הקרובה.

סברה נוספת קושרת את השם מימונה לרבי מימון, אביו של הרמב"ם, שיום פטירתו חל למחרת יום הפסח. מאחר והרמב"ם נחשב לאחד מגדולי הדור של יהדות צפון אפריקה, רבים רואים בחג המימונה כהילולה לזכר פטירתו.

לבסוף, רבים קושרים את השם מימונה למילה אמונה ורבים אף מכנים אותו חג האמונה. זאת מאחר שיהודי מרוקו נהגו להוסיף עוד יום של חג בכדי להביע את אמונתם שביאת המשיח והגאולה קרבה, גם אם היא מתמהמהת מלהגיע עד כה.

המשמעות המילולית של ברכת החג הידועה, תִּרְבְּחוּ וְתִסְעֲדוּ היא "תרווחו ותסעדו", כלומר שיהיה לכם רווח ופרנסה טובה שבעזרתה תוכלו גם להעניק סעד לאחרים ולעזור לזולת.

משמעויות נוספות

מעבר למשמעויות הבסיסיות, המימונה מסמלת גם את ברכת ראשית התבואה, עם קביעת גורלה של תנובת השנה הבאה בחודש ניסן. זו הסיבה שבמימונה מציעים מאכלים המסמלים פירות, דברי מתיקה ועד שפע רב מתוך שאיפה שנתברך באלו בכל ימות השנה.

בנוסף, יהודי מרוקו מאמינים כי במוצאי הפסח נפתחים שערי שמיים לתפילות כל עם ישראל, הזדמנות להתפלל לשנת ברכה, פרנסה, שפע ואושר והצלחת שידוכים.

בישראל, החג הפך לפופולרי בסוף שנות ה-60 של המאה הקודמת וכיכב בו בעיקר שולחן החג עם שלל מתוקים לצד הלבוש המסורתי והמוזיקה האותנטית. לאורך השנים הפך החג לחוצה עדות ותרבויות ולבעל חשיבות פוליטית וחברתית רחבה ואירוע נחשק שאנשי ציבור ופוליטיקאים רבים מקפידים להתארח בו.

מחרוזת שירי מימונה במרוקאית:

מאכלי מימונה

שולחן המימונה המסורתי מהווה את נקודת המפגש המרכזית של החגיגות והוא עמוס במיטב מאכלי החג. לצד שלל תמרים, אגוזים, פירות, ריבות כמובן מופלטות תוכלו למצוא מאכלי מימונה פופולריים רבים אחרים כמו:

ספינג'
שבקייה
ז'אבן
עוגיות מימונה מרוקאיות
עוגיות פזואלוס
עוגיות רייבה
מרציפן ביתי
סיגרים ממולאים
בסבוסה
מעמולים

רוצים לנסות בעצמכם? לחצו כאן למתכון למופלטה או נסו את המתכון שלנו לספינג' מרוקאי

רוב המאכלים מכילים מרכיבים כשרים לפסח שהוכנו במהלך החג ואת המופלטות ומאכלים אחרים עשויים קמח מכינים רק רגעים לפני ההגשה כדי לסמל את סיום החג ותחילת אכילת החמץ.

שבקייה על שולחן המימונה
שבקייה על שולחן המימונה | צילום: מערכת לזלול

את שולחן המימונה נהוג לקשט ולעטר בשלל מאכלים וסמלים אחרים של שפע, מזל וברכה. בין השאר נהוג לקשט את השולחן בסמלי דגים, חמסה, פירות העונה, עלים שונים, מאכלי חלב ועוד.

איך אתם חוגגים את המימונה? מה מאכל המימונה האהוב עליכם? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה. תרבחו ותסעדו!

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!

עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות
התגובות שלכם
1 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
עוד כתבות שכדאי לזלול
ספינג' מרוקאי קלאסי
זה המתכון היחיד שאתם צריכים לספינג' מרוקאי אותנטי
מתכונים
מארז עם 2 בקבוקי יין - קברנה סוביניון 2023 יין אדום יבש ושרדונה 2023 יין לבן יבש של יקב תבור עם 2 כוסות יין מהודרות
היינות הכי שווים לפסח 2025 – מה למזוג בכל כוס?
חדשות האוכל
פסטיבל הקינוחים של אשדוד - קרם דה לה קרם 2023
דרום מתוק: פסטיבל הקינוחים 'קרם דה לה קרם' חוזר לאשדוד
אירועים קולינריים
קולקציית בשרים לשולחן החג של שף רן שמואלי וקצביית מרינדו
עושים חג: קולקציית הבשרים של שף רן שמואלי ומרינדו לראש השנה
חדש על המדף
טרנדים קולינריים טריים
רוזלך קרם מרשמלו, שוקולד מריר, פירורי בייגל מלוח ופתיבר, רוטב שוקולד מריר ומיני מרשמלו חרוך
חג הרוזלך 2025: סמורס, סינבון או סיריאל מילק? יש לנו מנצח ברור
חדשות האוכל
רשת לנדוור משיקה 3 רוזלך חדשים לזמן מוגבל: סמורס, סינבון וסיריאל מילק. זללנו את כולם. אחד הוא גאונות, אחד הוא פספוס, ואחד... ובכן, תקראו >>> >>
המבורגר עם גבינה ולחמניית שום שחור
הולשטיין בורגר: לנצח את התחרות באבן גבירול, בלי להרים את הקול
חדשות האוכל
הסניף המקורי בשוק הכרמל נסגר. עכשיו הולשטיין בורגר נלחמים באזור רווי קציצות עם סוד אחד: בשר איכותי מהקצב. האם זה מספיק? יצאנו לזלול >>
נוטלה צמחית ללא חלב ופרוסת לחם עם נוטלה על השיש במטבח
עף על המדף: נוטלה בלי חלב, דג בלי דגים ועוגיות מזרחיות בחצי מחיר
חדש על המדף
מה חשבנו על הנוטלה החדשה? וגם - הדג של טבעול, העוגיות המזרחיות של אחוה, השטוחים של אסם ופיתה חלבון של אנג'ל. כל מה שחדש וטעים על המדף >>> >>
מדריכי אוכל שאסור לפספס
אחת ולתמיד: איך לטגן חצילים שלא יספגו הרבה שמן?
טיפים למטבח
פריך וזהוב: איך לטגן עור של דג לקריספיות מושלמת
טיפים למטבח
10 מאכלים שממש לא כדאי לשמור במקרר
טיפים למטבח
עוד סיפורי אוכל