איך לנקות סיר אורז שרוף ללא מאמץ – השיטה שעובדת

ניקיון סיר אורז שרוף לא חייב להפוך למשימה מתישה ומתסכלת. כך תסירו את שכבת האורז שנשרף מהסיר בקלות וביעילות מבלי לפגוע בתחתית
איך לנקות סיר אורז שרוף
איך לנקות סיר אורז שרוף
שיתוף

אורז שנשרף הוא לא משהו להתבייש בו. מבשלנים חובבנים ועד שפים מקצועיים, כולם סיימו פעם אחת לפחות עם סיר אורז שרוף ושכבה שחורה של אורז שנדבק לתחתית שקשה מאוד להסיר לאחר מכן ללא שפשופים נמרצים.

במדריך הבא נספר איך לנקות אורז שרוף מסיר ביעילות ובמהירות מבלי לפגוע בסיר עצמו ואיך להימנע מלשרוף את האורז בפעם הבאה. הכנסו למדריך השלם לאורז מושלם בכל פעם מחדש.

עוד טעימה: איך לנקות תנור אפייה בקלות ובמהירות

למה אורז נשרף ולמה קשה לנקות אורז שרוף

אורז נשרף כשהוא מבושל לזמן ארוך מדי, עם כמות מים קטנה מדי או בטמפרטורה גבוהה מדי. תנאים אלו גורמים למים להתאדות מהר יותר מהיכולת של האורז לספוג אותו, מה שמוביל לאורז בתחתית הסיר להידבק, להתייבש ולהישרף.

את שכבת האורז השרופה קשה במיוחד להסיר בגלל התהליך שעובר האורז בזמן הבישול. העמילנים באורז מתקרמלים ויוצרים קשרים חזקים עם המתכת בתחתית הסיר. זה לא רק עניין של אוכל שהתייבש ונדבק לתחתית הסיר, אלא תגובה כימי שיוצרת דבק חזק יותר. חשוב לגשת לניקיון הסיר מוקדם ככל האפשר. ככל שהסיר יישב עם האורז השרוף בתחתית זמן רב יותר, כך תצטרכו להתאמץ יותר על מנת לנקות אותו.

בגלל תנאים אלו, חשוב למצוא שיטה יעילה שתרכך את שכבת האורז השרופה ותאפשר לנקות את הסיר מבלי לגרום נזק או שריטות לציפוי ולסיר עצמו.

עוד טעימה: איך לקבל אורז אחד אחד כל פעם מחדש

איך לא לשרוף אורז

עוד לפני שניגש למדריך לניקיון סיר שרוף, כדאי לדעת איך לא לשרוף סיר אורז מראש לפעם הבאה שתבשלו לכם ארוחת ערב.

סוג סיר: העדיפו תמיד סיר עם תחתית כבדה שמחלק את החום בצורה אחידה וטובה יותר.

כמות מים: מעט מדי מים עלולים לגרום לאורז להישרף. הקפידו לשמור על יחס מתאים בין כמות האורז לכמות המים. רוב סוגי האורז הלבן מצריכים 1.5-2 כוסות מים על כוס אורז אך תמיד מומלץ לבדוק את הוראות היצרן על האריזה בהתאם לסוג האורז.

חום אחיד: הקפידו לבשל את האורז על מקור חום יציב ואחיד על מנת לפזר את החום בעקביות ובאחידות בכל חלקי הסיר.

ערבוב: אמנם ערבוב יתר עלול להפוך אורז לעיסתי ורך ומדי, אך ערבוב עדין ב-2-3 הדקות הראשונות של הבישול יכול למנוע מהאורז להידבק לתחתית ולהישרף.

טמפרטורה: מיד לאחר שהמים רתחו, הורידו את האש לנמוכה עם בעבוע קל בלבד. אש גבוהה תגרום למים להתאדות במהירות ולאורז בתחתית להישרף.

זמן: הקפידו לא לבשל את האורז יתר על המידה. בישול ארוך מדי יגרום גם הוא למים להתאדות ולתחתית להישרף.

עוד טעימה: כן, אפשר להכין אורז במיקרוגל בקלי קלות

איך לנקות סיר אורז שרוף

חומרים וציוד

  • מים
  • חומץ
  • אבקת סודה לשתייה
  • סבון כלים
  • סקוץ' או מברשת רכה
  • כף עץ

עוד טעימה: איך להכין אורז בנינג'ה גריל

הוראות ניקיון

  1. מלאו את הסיר במספיק מים בכדי לכסות את שכבת האורז השרוף בתחתית והוסיפו כוס חומץ לבן. החומץ יעזור לרכך ולפרק את הקשרים שנוצרו בין האורז השרוף לתחתית הסיר.
  2. חממו את הסיר עם תערובת החומץ על הכיריים עד לרתיחה והניחו לו לרתוח למספר דקות. שכבת האורז השרוף אמורה להתחיל להשתחרר בזכות השילוב בין החומץ לחום.
  3. הורידו את הסיר מהאש והניחו לסיר להתקרר עד שהוא בטוח למגע מבלי לשפוך את המים עם החומץ . החומץ ימשיך לפעול גם בזמן הזה על מנת לרכך את שאריות האורז השרוף.
  4. לאחר שהסיר התקרר, הוסיפו כמות נדיבה של אבקת סודה לשתייה למים בכדי ליצור ריאקציה עם החומץ שתעזור לשחרר את האורז השרוף העיקש במיוחד.
  5. גרדו בעדינות בעזרת כף עץ את שאריות האורז מהסיר. האורז אמור להשתחרר בקלות כך שחשוב לא להפעיל יותר מדי כוח בכדי לא לשרוט את הסיר.
  6. אם חלק מהאורז עדיין לא השתחרר, הניחו לסיר לנוח עם התערובת בתוכו למספר שעות או למשך הלילה ונסו להסיר אותן שוב בעזרת סקוץ' או ספוג רך. אם עדיין נשאר אורז שרוף דבוק, הוסיפו מעט סבון כלים שיעזור לשבור את שאריות השומן.
  7. שטפו היטב את הסיר במים חמים נקיים עד הסרת שאריות הסודה והסבון. שטפו שוב במים נקיים ויבשו היטב בעזרת מגבת נקייה.

שאלות ותשובות

איך לנקות אורז שרוף מסיר נון-סטיק?

אם האורז נשרף בתחתית סיר נון-סטיק, חשוב להימנע משימוש בחומרים וכלים אגרסיביים. מומלץ לשפשף בעדינות משחה של אבקת סודה לשתייה עם מים ולהשרות ולשפשף פעם נוספת אם האורז לא משתחרר בקלות.

אפשר להימנע משימוש בחומץ?

כן, אפשר להחליף את החומץ במיץ לימון שישאיר גם ריח נעים והדרי. ניתן גם ליצור תערובת של סבון כלים ואבקת סודה לשתייה בלבד לאפקט דומה.

איך אפשר להעלים את הריח השרוף מהסיר לאחר הניקיון?

הרתיחו את הסיר עם מים, אבקת סודה לשתייה ופרוסות לימון בכדי לנטרל את הריח השרוף.

צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת