המסע שלנו אל עבר אורז מושלם אחד אחד לא תמיד היה קל. המיומנות הקולינרית הבסיסית הזו לכאורה, כוללת אין ספור מוקשים שגורמים לרבים לבצע טעויות רבות ולסיים עם אורז דביק ורטוב או אורז יבש ושרוף.
אורז לבן, על טעמו העדין וטבעו הרב גוני, משמש כבסיס לאין ספור ארוחות. ממנת צד צנועה ועד לכוכב הארוחה. המדריך הבא, שמבוסס על מחקר מקיף ועל אין ספור נסיונות אישיים, נועד לצייד אתכם בידע ובשיטות המובילות להכנת אורז לבן מושלם בעקביות בכל פעם מחדש.
נספק עצות מעשיות ותבונות בעלות ערך שיעזרו לאורז שלכם להתבלט לטובה. מהבחירה באורז הטוב ביותר, להכנה וההשריה, לבישול ולכל מה שצריך לעשות לאחר שהאורז מבושל לתפארת.
על זני אורז לבן
אורז לבן, מהמזונות הבסיסיים המובהקים ביותר בעולם, מתחיל את מסעו אל המטבח שלנו כדגן מלא ועובר בדרך תהליך טחינה שמסיר את הקליפה, הסובין והנבט שלו. העיבוד הזה מעניק לאורז את המראה המבריק, משפר את המרקם הרך לאחר הבישול ומאריך את חיי המדף שלו.
אורז ארוך: ידוע בתכונותיו האווריריות ומתאים במיוחד להשגת אורז אחד אחד עם גרגרים נפרדים בבישול. אורז ארוך כמו אורז בסמטי או יסמין, נחשב אידאלי למגוון מנות, מפילאף ועד למוקפצים.
גרגיר בינוני: זן שמציע איזון בין אורז אוורירי לאורז דביק, אורז באורך בינוני משמש למנות כמו פאייה, למילוי ירקות או במרקים.
אורז קצר: זן שמאופיין בגרגרים שמנמנים ודביקים שמשמש לרוב כאורז לסושי וקינוחים שונים שמצריכים מרקם דביק ומתגבש.
בעוד תהליך הטחינה מסיר חלק מהסיבים התזונתיים, הוויטמינים והמינרלים שנמצאים בדגן המלא, אורז לבן עדיין מגיע עם רכיבים מזינים מועילים כמו וויטמינים מקבוצת B וברזל, שמהווים מקור מעולה לאנרגיה. הטעם המעודן ויכולת ההסתגלות מאפשרים לאורז הלבן להשתלב בצורה חלקה במגוון מנות, פשוטות ומורכבות כאחד.
איך להכין אורז מושלם – צעד אחר צעד
ציוד דרוש
מלבד הטכניקות שנפרט מיד, חשוב להצטייד בכלי מטבח איכותיים להכנת אורז. מומלץ להשתמש תמיד בסיר עם תחתית כבדה שמפזר את החום באחידות ומונע חריכה. מי שמחפש פתרון נוח במיוחד, יכול להצטייד בסיר אורז ייעודי מודרני שמאפשר להתאים את זמן הבישול והטמפרטורה באופן אוטומטי.
שטיפת והשריית אורז
עוד לפני בישול האורז, שלבי ההכנה הראשונים מניחים את הבסיס להשגת המרקם והטעם הסופיים.
שטיפת אורז
התחילו את ההכנות עם הוספת כמות האורז הרצויה אל מסננת מתכת צפופה. לאחר מכן הניחו את המסננת מתחת לזרם מים קרים תוך כדי ערבוב עדין של הגרגרים בידיים. המים יהיו לבנים בהתחלה בגלל עודף העמילנים.
המשיכו לשטוף את האורז עד שהמים יהפכו לצלולים, בדרך כלל לאחר 1-2 דקות. תהליך זה הכרחי על מנת להסיר עמילנים מעל פני השטח של גרגר האורז, מה שימנע מהאורז להפוך לדביק מדי לאחר מכן.
השריית אורז
השריית האורז לאחר השטיפה יכולה לשפר את המרקם עוד יותר ולהפחית מזמן הבישול. צעד זה אינו חובה אם אתם קצרים בזמן, אך מומלץ בכל זאת לשדרוג האורז, במיוחד לזנים ארוכים. הניחו את האורז השטוף בקערה וכסו אותו עם מים. שמרו בטמפרטורת החדר כחצי שעה עד לשעה.
בישול אורז
כמות האורז: כוס אורז לא מבושל שוות ערך לכ-3 כוסות אורז מבושל ומספיקה לכ-4-6 סועדים.
יחס מים-אורז: היחס האידאלי לאורז לבן הוא לרוב 2 כוסות מים על כל כוס אורז. יחס זה משתנה מעט בהתאם לזן האורז ולמרקם שאתם מעוניינים להשיג.
.
התחילו בהרתחת המים בסיר בינוני עם תחתית כבדה. הוסיפו מלח ולאחר מכן את האורז השטוף. ערבבו פעם אחת והעבירו לאש נמוכה. כסו היטב ובשלו מבלי להרים את המכסה, על מנת שלא לשחרר אדים. אורז לבן יתבשל תוך 18-20 דקות בדרך כלל. הזמן יכול להשתנות מעט בהתאם לסוג האורז ומקור החום בו אתם משתמשים.
לאחר הבישול
עם תום זמן הבישול, הסירו את הסיר מהאש והניחו מכוסה כ-5-10 דקות. המנוחה תאפשר לאורז להמשיך בתהליך האידוי ולספוג שאריות לחות. בכך נוכל ולוודא שיתקבל מרקם אוורירי עם אורז אחד אחד. זכרו להתאפק ולא לפתוח במהלך המנוחה את הסיר על מנת לשמור את האדים בתוך הסיר.
לאחר המנוחה ובטרם ההגשה, השתמשו במזלג על מנת לערבב בעדינות את האורז ולהפריד בין הגרגרים ולמנוע גושים. הקפידו לערבב בעדינות מבלי למעוך את הגרגרים, בכדי לא להפוך את האורז לדביק.
טעויות נפוצות ואיך להימנע מהן
האורז דייסתי מדי
אם האורז צא רך או עיסתי, ייתכן שיחס המים לאורז היה גבוה מדי. בפעם הבאה, הפחיתו מעט מכמות המים והשגיחו על זמן הבישול בכדי לא את האורז יתר על המידה.
האורז לא התבשל
בהתאם, אם האורז קשה או לא מבושל מספיק, ייתכן ותצטרכו להוסיף עוד מים או לבשל את האורז זמן ארוך יותר. וודאו שסיר מכוסה היטב ושאדים אינם בורחים החוצה.
האורז נשרף או התייבש
שימוש בסיר עם תחתית כבדה והשגחה על תהליך הבישול, יכול למנוע מהאורז להישרף. אם אתם מבחינים שהאורז מתבשל מהר מדי, הנמיכו את האש לחום הנמוך ביותר האפשרי. האורז עלול להתייבש גם אם לא הוספתם מספיק מים מראש.
איך לשמור ולחמם שאריות אורז
לאחר הארוחה, חשוב לדעת איך לשמור את שאריות האורז ולחמם אותן מחדש בכדי להבטיח את האיכות של האורז גם ביום שלמחרת.
הניחו לאורז להצטנן בטמפרטורת החדר בטרם הכנסתו למקרר. ניתן לפרוש את הארוז על צלחת שטוחה ורחבה בכדי לאפשר קירור מהיר יותר ולמנוע צמיחת בקטריות. לאחר מכן, העבירו את האורז לקופסא אטומה ושמרו במקרר עד ל-5 ימים.
כשתרצו לחמם את האורז מחדש, הוסיפו מעט מים לסיר בכדי לסייע בהשבת הלחות לגרגרים ולשחזר את המרקם המקורי ככל האפשר. חממו את האורז מכוסה במיקרוגל או על אש נמוכה על הכיריים. ערבבו בעדינות וודאו שהאורז התחמם היטב ובאחידות לפני ההגשה.
לסיכום, שליטה באמנות בישול האורז הלבן המושלם, אחד אחד בכל פעם, היא מיומנות נדרשת בכל רפרטואר קולינרי. על ידי מעקב אחר הצעדים והתאמה שלהם לצרכים וההעדפות האישיות שלכם, תוכלו לוודא תוצאות אחידות ועקביות. זכרו שבישול קשור לא מעט גם לאינטואיצה והסתגלות, לא פחות ממעקב אחר מתכונים.
מתכון לאורז אחד אחד בסיסי
המתכון הבא לאורז לבן מספק שיטה מנצחת להשגת אורז אוורירי אחד אחד בכל פעם מחדש. על ידי יישום הטיפים והשיטות שפירטנו בפוסט, עם דגש על דיוק ותשומת לב לפרטים הקטנים, גם הבשלן החובב ביותר יוכל להגיע לתוצאה מושלמת.
ציוד
- סיר בינוני כבד
- מסננת רשת
מרכיבים
- 1 כוס אורז לבן ארוך כמו יסמין או בסמטי
- 1.5-2 כוסות מים בהתאם לסוג האורז
- 1 כפית מלח
הוראות הכנה
- שטפו את האורז היטב במסננת תחת זרם מים קרים כ-1-2 דקות, עד שהמים הופכים לצלולים.
- הרתיחו 2 כוסות מים והוסיפו את המלח.
- הוסיפו את האורז למים הרותחים וערבבו בעדינות בכדי לפזר את האורז באחידות.
- הורידו לאש הנמוכה ביותר וכסו את הסיר.
- בשלו במשך 18-20 דקות מבלי לפתוח את הסיר.
- לאחר הבישול הסירו את הסיר מהאש והניחו בצד למשך 10 דקות מבלי להרים את המכסה.
- הסירו את המכסה וערבבו את האורז בעדינות עם מזלג על מנת להפריד את הגרגרים.
הערות
לטוויסט ארומטי, שקלו להוסיף למים עלה דפנה, מקל קינמון או כמה תרמילי הל לפני הבישול. אלו יכולים לשדרג את האורז הלבן שלכם ממנה פשוטה למעולה במאמץ מינימלי.