מתכון למרק בצל צרפתי קלאסי
קרדיט תמונה – מערכת לזלול

מושלם לחורף: איך להכין מרק בצל צרפתי אותנטי

כשהחורף מגיע, אנחנו אוהבים להתנחם בקערה של מרק בצל צרפתי אותנטי קלאסי עם בצל מקורמל, לחם קלוי ספוג טעמים והמון גבינה מותכת
שיתוף

תוכן עניינים

מרק בצל הוא קלאסיקה צרפתית מנחמת במיוחד עם היסטוריה עשירה שכבשה לבבות ברחבי העולם. דמיינו קערה מהבילה ומלאה בבצלים מקורמלים, ציר עתיר טעמים וכתר של גבינה נמסה. מדובר במנה מחממת גוף ונפש, במיוחד בימים הכי קרים של השנה, שיכולים להפוך כל ארוחה לאירוע מיוחד.

אבל מה שמבדיל בין מרק בצל טוב למרק יוצא מגדר הרגיל הוא הטכניקה ואיכות המרכיבים בהם נשתמש. במדריך הבא נקפוץ ראש אל תוך קערת המרק עם מדריך צעד אחר צעד וטיפים למתקדמים בדרך אל מרק בצל מושלם ונסיים עם מתכון למרק בצל קלאסי שחייבים לנסות בבית.

מרק בצל – ההיסטוריה

בכדי באמת להעריך את מרק הבצל הצרפתי, כדאי לדעת קצת על ההיסטוריה העשירה שלו ועל מקורותיו. שורשי המרק האייקוני נטועים כמו לא מעט מאכלים, בימי רומא העתיקה, שם הוא נחשב לפופולרי במיוחד בזכות האיכויות המנחמות והמזינות. הרומאים השתמשו במתכון פשוט שעירב הרתחת בצלים במים והוספה של לחם ויין.

עוברים קדימה אל המטבח הצרפתי, שם עבר מרק הבצל אבולוציה מרתקת והפך למנה אהובה במיוחד בבית הצרפתי הממוצע. משם היתה קצרה הדרך של המרק האהוב אל מסעדות ביסטרו נחשבות. הפשטות והקסם הכפרי של מרק הבצל הפך אותו במהרה ללהיט ענק ברחבי העולם.

עוד טעימה: איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים

מרכיבים למרק בצל צרפתי אותנטי

הלב והנשמה של מרק בצל צרפתי נמצאים במרכיבים ממנו הוא מורכב ובכדי ליצור גרסה אותנטית של המנה האהובה, חובה לבחור באלו הנכונים.

בצלים מתוקים: כוכבי ההצגה. בחרו בצל מתוק, למשל וידליה או ספרדי שנחשבים מתאימים במיוחד למרק בצל, אך כל זן מתוק אחר יתאים, למשל בצל סגול.
ציר בקר: אין כמובן כמו ציר בקר ביתי, אך גם ציר בקר קנוי איכותי יכול לספק תוצאה טובה בהחלט. הציר הוא הבסיס למרק ומעניק לו את עומק הטעמים המיוחל.
יין: מעט יין אדום או לבן יוסיפו מורכבות ומגע של חומציות בכדי לאזן את מתיקות הבצלים.
תימין ועלי דפנה: עשבי התיבול הארומטיים הללו תורמים טעמים עדינים אך חיוניים לציר.
חמאה: החמאה משמשת לקרמול הבצל ומוסיפה נגיעה עשירה למרק.
גבינה: הבחירה המסורתית היא גבינת גרוייר, אך גם גבינה שווייצרית או שילוב של הגבינות יכול לעשות פלאים לטעמי המרק.
לחם: מומלץ לבחור בפרוסות בגט או לחם צרפתי פריך אחר, קלוי או טרי, שישמש ליצירת תוספת הקרוטונים מעל המרק.

איך להכין מרק בצל צרפתי קלאסי – צעד אחר צעד

מרק בצל מושלם דורש שימוש במספר טכניקות בסיסיות בכדי להגיע לטעם העמוק והמרקם המיוחל, ממש כמו במסעדה.

אמנות קרמול הבצל

בצל מקורמל כהלכה הוא מרכיב חיוני במרק בצל צרפתי. קחו את הזמן עם הצעד הזה, כי כאן בדיוק הקסם קורה. הקפידו על בישול איטי של הבצל הפרוס בחמאה על אש נמוכה, זאת בכדי לאפשר לסוכרים הטבעיים להתקרמל. הוספה של מעט מלח בתחילת הבישול תעזור למשוך לחות מהבצל ותסייע בתהליך הקרמול.

הקפידו לא להעמיס יותר מדי בצל בכדי לייצר קרמול נכון. זכרו לערבב את הבצל מדי פעם בכדי למנוע ממנו להישרף. בשלו את הבצל כ-30-45 דקות עד שהוא מגיע לגוון זהוב עמוק. קרמול טוב יבטיח טעמים עמוקים ומתקתקים יותר למרק. המשיכו כאן בכדי ללמוד איך לקרמל בצל.

מעשירים את הציר

יצירה של ציר עשיר ומלא טעמים הוא הצעד החיוני הבא. ברגע שהבצלים התקרמלו לשלמות, הוסיפו מעט יין אדום או לבן בכדי לשחרר את הפיסות מלאות הטעם שנדבקו לתחתית הסיר. בכך תוכלו להעשיר ולהפוך את טעמי הציר למורכבים יותר. הוסיפו את ציר הבקר עם תימין ועלי דפנה טריים ובשלו כ-20-30 דקות ברתיחה עדינה כדי להטמיע את הטעמים היטב

מכינים קרוטונים

מעטה הקרוטונים הוא זה שהופך את מרק הבצל הצרפתי לכל כך ייחודי בזכות המרקם והטעם שמשדרג כל טעימה. מומלץ לקלות לחם צרפתי או בגט עד הזהבה. הלחם צריך להיות יציב מספיק בכדי להחזיק בתוך המרק, אך לא קשה מדי. לאחר מזיגת המרק לקערות, הניחו בעדינות פרוסת לחם ומעל את הגבינה.

עוטפים עם גבינה מותכת

הכתר הזהוב עם הגבינות המבעבעות מעניק למרק הבצל את הסטייל היוקרתי והמושחת שלו. אל תתביישו לפזר כמות נדיב של גבינת גרוייר מגוררת או גבינה אחרת לבחירתכם מעל הלחם הקלוי. הכניסו את הקערות לתנור – הגבינה תהפוך לזהובה ותתחיל לבעבע בתוך דקות מעטות מבלי להמשיך לבשל את המרק.

עוד טעימה: כמה זמן אפשר לשמור מרק ירקות במקרר?

הצעות הגשה ותוספות

הגישו תמיד את המרק בקערות מרק אישיות ופזרו מעל מעט עירית קצוצה להוספת צבע וארומה. זלפו שמן זית מעל המרק רגע לפני ההגשה להעמקת הטעמים.

מרק בצל צרפתי משתלב היטב עם יין לבן יבש כמו שרדונה או יין אדום כמו פינו נואר. אם אתם מעדיפים משקה לא אלכוהולי, גם סיידר תפוחים תוסס או תה ג'ינג'ר יכולים להחמיא לטעמי המרק.

נסו סוגי גבינות שונות בכדי לשדרג את המרק. גאודה מעושנת, פרובלונה או פרמזן יוסיפו טעמים מרגשים למרק הבצל שלכם. לגרסה צמחונית, החליפו את ציר העוף בציר ירקות. ציר הירקות יספק למרק עומק טעמים דומה.

תוכלו להשתמש בבצל סגול אם אתם מעדיפים את הטעם רק קחו בחשבון שהוא בעל טעם עז יותר, מה שיכול לשנות את פרופיל הטעמים של המרק. את שאריות המרק שמרו בקופסה אטומה במקרר ל-3-4 ימים. חממו מחדש בעדינות על הכיריים או במיקרוגל.

מתכון למרק בצל צרפתי קלאסי

ל-4 מנות

מרכיבים

  • 4 בצלים מתוקים פרוסים דק
  • 4 כפות חמאה
  • רבע כוס יין אדום יבש
  • 8 כוסות ציר בקר
  • 4 ענפי תימין
  • 2 עלי דפנה
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • 4 פרוסות לחם צרפתי או בגט קלוי
  • 2 כוסות גבינת גרוייר מגוררת.
  • עירית לקישוט
  • שמן זית לזילוף
איך להכין מרק בצל צרפתי
איך להכין מרק בצל צרפתי

הוראות הכנה

  1. חממו סיר גדול וכבד על אש נמוכה-בינונית והוסיפו חמאה
  2. הוסיפו את הבצלים הפרוסים ובשלו לאט תוך כדי ערבוב מדי פעם עד הזהבה, כ-30-45 דקות. תבלו במלח ופלפל לפי הטעם.
  3. מזגו את היין לסיר וגרדו בעזרת כף עץ את פיסות הבצל שנדבקו לתחתית.
  4. הוסיפו לסיר ציר בקר, תימין טרי ועלי דפנה. ערבבו ובשלו ברתיחה עדינה כ-20-30 דקות. הוציאו את עשבי התיבול.
  5. בינתיים, חממו תנור ל-180 מעלות במצב צלייה וסדרו פרוסות לחם צרפתי או בגט על תבנית אפייה, עדיף לחם בן יום או יומיים.
  6. צלו את הלחם ל-1-2 דקות מכל צד עד שהלחם קלוי קלות, מספיק בכדי להעניק מרקם יציב, אך לא פריך מדי
  7. בינתיים, מזגו מרק לקעריות אישיות. כשלחם מוכן, הניחו מיד פרוסה מעל כל קערה ופזרו כמות נדיבה של גבינת גרוייר מגורדת
  8. הניחו את קערות המרק המלאות על תבנית אפייה והכניסו שוב לתנור ל-2-3 דקות או עד שהגבינה מבעבעת ומזהיבה.
  9. הוציאו את הקעריות מהתנור וקשטו עם תימין טרי או עירית קצוצה. זלפו מעט שמן זית רגע לפני ההגשה. הגישו חם. בתאבון!

ניסיתם את המתכון? יש לכם תוספת סודית למרק בצל שעושה את כל ההבדל? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות למטה

מגזין לזלול שואף להעניק לקוראים מידע מבוסס מחקרית תוך קישור למקורות אמינים ומוסמכים בכדי לספק מדריכים וטיפים אמינים ומועילים. עם זאת, התוכן המוצג במגזין הוא למטרות מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ, אבחון או טיפול רפואי מותאם אישית. עיינו בתנאי השימוש המלאים
בשמת בר עקיבא

בשמת בר עקיבא

בשמת בר-עקיבא היא אשת תוכן מנוסה בשלל תחומים - אבל האהבה האמיתית שלה היא אוכל טוב. לבשמת ניסיון מצטבר של מעל 15 שנה בגופי תקשורת גדולים בישראל. את דרכה העיתונאית החלה כעורכת ב"ידיעות אחרונות" ובהמשך השתלבה במערכת "הארץ". במקביל, עבדה בשנים האחרונות בהוצאת בוטיק שמתמחה בלייף סטייל וקולינריה. בשמת כותבת במגזין לזלול מיום הקמתו ובמקביל מנהלת תוכן בארגון גדול, מבשלת וזוללת, כמובן.

כתבות בשבילך

חבל לפספס