לאכול או לזרוק? מה עושים עם שום שהתחיל לנבוט

גיליתם שהשום התחיל לנבוט ולא בטוחים אם לזרוק את השום או להשתמש? כל מה שצריך לדעת על שום שהחל לנבוט והאם הוא בטוח לאכילה.
האם מותר לאכול שום מונבט
האם מותר לאכול שום מונבט

כשאני נתקל בשום שהחל לנבוט, עולה השאלה הנפוצה: האם בטוח לאכול אותו או שעדיף לזרוק? התשובה הקצרה היא ששום שהתחיל לנבוט הוא בטוח לאכילה, אך יש כמה ניואנסים שכדאי להתייחס אליהם בקשר טעם ולערכים התזונתיים.

המסע שלי לחשוף את הפרטים דרך עצות מומחים ומחקרים מדעיים, הוביל לכמה תגליות מרתקות על נביטה בשום. במאמר הבא נדבר על המדע מאחורי התהליך ואיך הוא משפיע על השימוש הקולינרי שלנו בשום. נפריך כמה מיתוסים, נציע כמה עצות בטיחות ונספק לכם בחירות מודעות לשימוש נכון בשום בבישול.

עוד טעימה: שונאים לקלף שום? תכניסו אותו למיקרוגל

עדכונים טעימים למייל!

מה הם נבטי שום ומדוע הם מופיעים?

הנבטים הירוקים שמופיעים בתוך השום הם למעשה גבעולים וחלק של צמח השום שצומח מתחת לאדמה. הנבטים מכילים את ריכוז הערכים התזונתיים הגבוה ביותר מבין חלקי השום ולחות גבוהה במיוחד.

נבטי השום מתחילים להופיע בעקבות מספר גורמים שמשפיעים על תהליך ההתבגרות והצמיחה של השום. בין הגורמים ניתן אחסון של השום בסביבה לחה, טמפרטורות גבוהות ואור שמש ישיר. בנוסף, אחסון של שום ליד פירות כמו תפוחים, עגבניות או בננות שמפיקים גז אתילן, עלול אף הוא לזרז את צמיחת הנבטים.

עוד טעימה: תפוח אדמה ירוק – לאכול או לזרוק?

האם מותר לאכול שום שהתחיל לנבוט?

החלקים הירוקים שמופיעים בשיני השום, הלא הם נבטי השום הם אכיליםואינם מסוכנים לצריכה אך עלולים להוסיף טעמים מרים שחלק מהאנשים פחות אוהבים. בנוסף, הופעת נבטים עלולה לגרום לשום לאבד מהארומה שלו ומטעמיו החזקים.

מבחינה בריאותית לנבט השום יש דווקא כמה יתרונות כמו כמות גבוהה של נוגדי חמצון שמסייעים בהקלה על דלקות, מסייעים בהגנה מזיהומים ומחזקים את המערכת החיסונית. לעומת זאת, שום שהנביט מכיל פחות מהרכיב אליצין שידוע למשל בסיוע בהורדת לחץ הדם.

עוד טעימה: שוב טיגנתם והשום נשרף? יש לזה פתרון

אז לאכול או לזרוק שום מונבט?

התשובה לשאלה תלויה בעיקר בהעדפות האישיות שלכם ובאיזו דרך אתם מתכוונים להשתמש בשום שהחל לנבוט.

  • אם אתם משתמשים בשום בצורתו הנאה, למשל ברוטב לסלט או במטבל, עדיף להיפטר מהחלקים הירוקים בכדי להימנע מהטעם המריר. כל מה שתצטרכו זה לחצות את השום לאורך ולהסיר את הנבט עם סכין קטנה.
  • אם אתם מבשלים או מטגנים את השום בכדי להוסיף אותו למרק או למוקפץ, תוכלו להשאיר את החלקים הירוקים מאחר שטעמם הופך עדין יותר בחימום. למרות זאת, אם אתם מעדיפים את הטעם והארומה המלאה של השום, תוכלו עדיין להיפטר מן הנבט ולהשתמש בשאר השן.

איך למנוע משום לנבוט

בכדי למנוע משום לנבוט או להפוך לירוק, כדאי לאחסן אותו באזור קריר, חשוך ויבש עם תחלופת אוויר טובה. אפשר לשמור את השום בשקית מחוררת או כמו שהוא באזור חשוך במזווה הרחק ממקורות חום.

בנוסף, רצוי להשתמש בשום בהקדם האפשרי בכדי למנוע הגעה למצב של נביטה. חיי המדף של שום טרי נע בין 3 ל-5 חודשים בדרך כלל, תלוי במקורו. ניתן גם להקפיא שיני שום בקופסא אטומה עד לשנה, אך ההקפאה תפגע באיכותו לאורך זמן.

לסיכום, החלקים הירוקים שמופיעים בשום הם למעשה נבטי השום. שום שהחל לנבוט אינו מסוכן לאכילה אך טעמו עלול להיות מריר ולא נעים לחלק מהאנשים. ההחלטה אם לאכול את השום תלויה בעיקר בהעדפה האישית שלכם ובדרך בה אתם מתכוונים להשתמש בו.

בכדי למנוע את התהליך ולשמור על מלוא הטעמים והארומות של השום, אחסנו אותו בצורה נכונה והשתדלו לצרוך בטווח זמן קרוב לרכישתו

הרשמו לניוזלטר לזלול

הרשמו בחינם לניוזלטר של לזלול ועקבו ברשתות החברתיות. כל חדשות האוכל, סקירת מסעדות ואירועים, מדריכים וטיפים לבישול ואפייה, מתכונים ויראליים ומוצרים חדשים על המדף!
עקבו אחרי לזלול ברשתות החברתיות

התגובות שלכם

26 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

איך להעביר ריח של שום מהידיים במהירות

זה עובד: איך להעביר ריח של שום מהידיים ברגע

מדריכים וטיפים
שום שחור - מה זה ומה עושים איתו?

שום שחור: מה זה בכלל ומה אפשר לעשות איתו במטבח?

מדריכים וטיפים
מיונז שום שחור של היינץ לליל כל הקדושים

טעים פחד: היינץ משיקה מיונז שום שחור לליל כל הקדושים

חדשות האוכל
תפריט שום ישראלי בקפה אסיף

על שום מה: ספיישל על טהרת השום הישראלי במרכז אסיף

חדשות האוכל

טרי מהתנור

שף חיים כהן ויוסי שטרית - יום הולדת 13 למסעדת יפו-תל אביב

שפים על הבר וקבלת שבת שמחה: יפו-תל אביב של חיים כהן חוגגת 13

אירועים ופסטיבלים
מסעדת יפו-תל אביב של השף חיים כהן חוגגת בר מצווה ומארחת שפים אורחים לארוחות שישי חד פעמיות ושיחות אינטימיות על הבר >>
מסעדת צפונה בנגה בפר דרייר ביפו

צפונה בנגה: מסעדת החורף הצפונית של ארז קומרובסקי מגיעה ללב יפו

חדשות האוכל
השפים ארז קומרובסקי וחנן עזרן פותחים מסעדת חורף צפונית ואינטימית לפופ אפ של 3 חודשים בלבד במסעדת פר דרייר האהובה ביפו >>

מדריכים שאהבתם

טעם של בית: איך לקלות חציל על הכיריים כמו מקצוענים

מדריכים וטיפים

פעם אחת ולתמיד: כמה זמן מותר לשמור סלמון במקרר?

מדריכים וטיפים

מה לזלול?