חסה משמשת כבר אלפי שנים כבסיס לסלטים רבים וכירק מאכל מרענן בפני עצמו. היא עתירה בוויטמינים ומינרלים ודלה בקלוריות ולכן מהווה בחירה מעולה לשילוב בכל דיאטה.
בכתבה הבאה אספנו את כל מה שצריך לדעת על ההיסטוריה של החסה, איך לבחור חסה טרייה בשווקים, איך לשמור חסה במקרר ועוד שאלות שתמיד רציתם לדעת ולא העזתם לזלול.
ההיסטוריה של החסה
חסה היא צמח בעל זנים רבים הנצרכת כירק מאכל ונעשה בה שימוש במבחר מאכלים קרים מסלטים ועד כריכים כשבאסיה גם נהוג לבשל אותו ולצרוך בשלמותו.
החסה נצרכת כמאכל כבר אלפי שנים עם עדויות לכך עוד במצרים העתיקה שם השתמשו בחסה גם למטרות רפואיות כמו הקלה על תהליך העיכול בסיום הארוחה והרדמות מהירה. המצרים ראו בחסה גם סימן ללידה מחדש והתחדשות ונעשה בה שימוש בטקסים דתיים רבים.
ברומא העתיקה חסה הייתה סמל של עושר ויוקרה והפכה עם השנים למרכיב פופולרי במנות רבות. במאה ה-16 החל להיעשות בחסה שימוש נרחב יותר למטרות מאכל באירופה ועד למאה ה-19 פותחו זנים רבים נוספים של חסה כמו חסת האייסברג הפופולרית עד היום.
כיום החסה גדלה בכל רחבי העולם עם עשרות זנים שונים. סין היא יצרנית החסה הגדולה בעולם עם יותר מ-50 אחוז מהיבול העולמי ולאחריה ארצות הברית וספרד.
סוגי חסה
כיום ישנם כמה סוגי זני חסות עיקריים אותם אנו נוהגים לאכול. חסה אייסברג (אמריקאית), חסה רומית (ערבית), סלנובה, לאליק, אנדיב ועוד ועוד.
החסה הרומית מתאפיינת בעלים עבים, ומוארכים יותר והיא נפוצה בשימוש בסלטים ובכריכים. היא עשירה בנוגדי חמצון, בוויטמין C ובחומצה פולית. חסת אייסברג מתאפיינת במראה המזכיר כרוב ובעלים קראנצ'יים יותר ביחס לחסות אחרות. היא גם מתקתקתה יותר, דלת קלוריות, עשירה במגנזיום, ברזל וסידן.
זנים נוספים נבדלים בעיקר בצורתם המסולסלת, במרקם ובצבעים החיים ונעשה בהן שימוש תדיר לקישוט ועיטור מנות.
איך לבחור חסה טרייה
בכדי שתיהנו מהחסה הטרייה ביותר בכל פעם יש כמה כללים שכדאי לעקוב אחריהם כשניגשים לרכוש חסה בשוק, בירקניה או בסופר:
- חפשו חסה עם עלים ירוקים ללא כתמים צהבהבים או גוונים לא אחידים ודהויים. העלים צריכים להיות הדוקים יחדיו ללא עלים רופפים.
- מששו את החסה היטב לפני הבחירה. חסה טרייה צריכה להיות בעלת עלים קשיחים עם מרקם קריספי ללא אזורים רכים.
- העדיפו חסה קומפקטית וכבדה יחסית לגודלה שתהיה טרייה יותר בדרך כלל מחסות קלות משקל ורחבות.
- העדיפו לרכוש חסה מגידול אורגני שגדלה ללא מדבירים סינתטיים ודשנים, מה שעוזר להן להיות בעלות טעמים טריים יותר.
איך לנקות חסה
כמו רוב העלים הירוקים, גם את החסה חובה לשטוף היטב לפני האכילה בכדי לנקות ממנה לכלוך ומזיקים שהצטברו בזמן בגידול.
בכדי לנקות חסה מלאו קערת ערבוב גדולה עם מים קרים, הסירו עלים פגומים והכניסו את שאר החסה לקערה. לאחר מכן שפשפו את החסה בעדינות עם הידיים עד שכל הלכלוך מצטבר בתחתית הקערה. השאירו את החסה בקערה למספר דקות ורוקנו את המים. הוסיפו מים צלולים נוספים וחזרו על הפעולה אם עדיין יש לכלוך
אפשר כמובן גם להשתמש במייבש חסה ייעודי אם אתם מעדיפים ולזכור תמיד לייבש את החסה היטב במגבת נייר לאחר השטיפה והניקיון.
אופציה נוספת לניקיון של חסה היא בעזרת השרייתה ושטיפתה בקערת מים קרים עם כף של חומץ למשך 5 דקות. לאחר מכן שטפו את החסה תחת מים זורמים וייבשו אותה היטב עם נייר מגבת לפני האחסון.
תמיד עדיף לשטוף את החסה בסמוך לשימוש בכדי למנוע הפיכתם של העלים לסמרטוטיים מדי.
איך לאחסן חסה
אחת הבעיות העיקריות של חסה היא חיי המדף הקצרים יחסית והקושי לשמור עליה טרייה, רעננה וקריספית לאורך זמן.
הדרך הפשוטה והטובה ביותר לאחסון חסה היא לשמור אותה במקרר בקופסת פלסטיק עם מגבות נייר לחות מעט בתחתית. מומלץ להעביר את החסה למקרר במהירות האפשרית לאחר שרכשתם אותה לתוצאות אופטימליות. ניתן לחלופין גם לעטוף את החסה בנייר מגבת יבש ולהניח בקופסא עם מכסה משוחרר מעט.
אם אתם מתכננים להשתמש בחסה תוך יום יומיים מומלץ לשטוף ולייבש את העלים היטב לפני האחסון. לתקופה ארוכה יותר מומלץ להימנע משטיפה ולנקות רק סמוך לשימוש.
הימנעו מלשמור את החסה בסמוך לפירות וירקות כמו תפוחים, בננות או אבוקדו שמשחררים גזים שעלולים לקצר את זמן המדף של החסה.
שמרו את החסה במדף האמצעי במקרר שם הטמפרטורה אינה נמוכה או גבוהה מדי ואידיאלית על מנת לשמור על לחות מאוזנת.
איך להקפיא חסה
אופציה נוספת לשמירה על טריותה של החסה לאורך זמן אם יש לכם כמויות גדולות שאין יכולת לצרוך בימים הקרובים היא הקפאתה בפריזר. בכדי לעשות זאת בשלו את עלי החסה למשך דקה במים רותחים והעבירו מיד לקערה עם מי קרח. לאחר מכן ייבשו היטב את העלים, העבירו לקופסא אטומה והקפיאו עד לתשעה חודשים.
ניתן גם לשטוף את עלי החסה, לטחון היטב את העלים עם מעט מים קרים עד שמתקבל נוזל סמיך. לאחר מכן שפכו את הנוזל למגש קוביות קרח והקפיאו. לאחר שהקוביות קפאו, העבירו אותם לשקית אטומה ושמרו במקפיא עד לשימוש.
יתרונות בריאותיים של חסה
מלבד המרקם הפריך והטעמים המרעננים חסה גם עתירה ביתרונות תזונתיים ובריאותיים עם שפע של וויטמינים ומינרלים.
החסה היא דלת קלוריות ולכן מעולה לשילוב בכל דיאטה. כוס של חסה קצוצה מכילה כ-10-15 קלוריות בלבד.
חסה עשירה במיוחד בוויטמינים כמו וויטמין C שמסייע בבריאות העור והשיניים, וויטמין A שמסייע בשמירה על מערכת החיסון ועל ראייה תקינה וויטמין K המסייע בשמירה על בריאות העצמות וזרימת הדם.
חסה היא גם מקור טוב לחומצה פולית, מגזניום, אשלגן וסידן המשפרים את בריאות הלב ולחץ הדם. בנוסף חסה מכילה נוגדי חמצון רבים העוזרים לגוף להילחם במגוון מחלות ושומרים על המערכת החיסונית מפי רדיקלים חופשיים. כמות הסיבים התזונתיים בחסה גם מסייעת לתפקוד תקין של מערכת העיכול ותכולת המים הגבוה עוזרת למנוע התייבשות ובעיות עצירות.
עוד טעימה: איך לשמור בצל טרי במזווה או במקרר, איך לאחסן עגבניות טריות לאורך זמן ואיך לשמור פטרוזיליה במקרר בכדי לשמור על טריותה
ערכים תזונתיים של חסה
עבור 100 גרם חסה רומית
קלוריות: 15
חלבון: 1 גרם
פחמימות: 2 גרם
שומן: 0.3 גרם
כולסטרול: 0
אשלגן: 247 מ"ג
סיבים תזונתיים: 2 גרם
ויטמין A: כ-430 מק"ג
ויטמין C: כ-5 מ"ג
ברזל: 1 מ"ג
סידן: 33 מ"ג
נתרן: 8 מ"ג