לזלול - מגזין אוכל ישראלי

אל תזרקו: יש דרך להציל פסטה שהתבשלה יותר מדי

זה קורה לכולם - שכחנו פסטה בסיר המים הרותחים, היא התבשלה יותר מדי והפכה לרכה ועיסתית. אך האם יש עדיין דרך להציל את המצב?
איך לתקן פסטה שהתבשלה מדי
איך לתקן פסטה שהתבשלה מדי
שיתוף

אחת הטעויות הנפוצות ביותר בכל מה שקשור להכנת פסטה היא בישול יתר. התסריט הזה מוכר לרבים מדי מאתנו: אתם מניחים סיר על הכיריים, דעתכם מוסחת ואתם חוזרים רק בכדי לגלות שהפסטה הפכה ממידת אל דנטה מושלמת לעיסה מאכזבת. הטעות הזו מתברר, לא חייבת להיות סוף הסיפור למנה שלכם.

בפוסט הבא נסקור את השיטות להצלת פסטה שבושלה יתר על המידה, מתיקון מהיר של אטריות רכות מדי ועד שימושים יצירתיים בפסטה שכבר לא ניתן להציל. אך לפני שנצלול אל הפתרונות, חשוב להבין מה קורה לפסטה כשהיא מתבשלת יתר על המידה.

עוד טעימה: איך לנקות פסטה שנדבקה לסיר?

מה קורה לפסטה שבושלה יתר על המידה

פסטה עשויה לרוב מקמח, מים ולפעמים גם ביצים. כשהפסטה באה במגע עם המים החמים, החום מפעיל את מולקולות העמילנים שסופגים מים ומתנפחים, מה שמעניק לפסטה את המרקם הרך והנגיס. כשפסטה נשארת במים לזמן ארוך מדי, העמילנים הללו ממשיכים להתפרק, מה שמוביל למרקם עיסתי ולא מעורר תיאבון.

פסטה שבושלה יותר מדי תהפוך לעייפה, תאבד את המוצקות הידועה וגם תידבק לעצמה לעיתים קרובות. בנוסף, פסטה שכזו תספוג רטבים בצורה יעילה הרבה פחות. גם הטעם של פסטה מבושלת מדי עלול להיפגע ולהפוך לעמילני ולא מעודן.

עוד טעימה: איך לחמם פסטה מאתמול בקלות ובמהירות

איך לתקן פסטה מבושלת מדי

הסוד לטיפול נכון בפסטה רכה שבושלה יתר על המידה נמצא במהירות התגובה וביצירתיות שלכם. השיטה הנכונה לטיפול תלויה קודם כל עד הפסטה בושלה מעבר הרצוי. פסטה שבושלה למשל מעבר למידה רק במעט ניתן לתקן במהירות בשיטה הבאה:

  1. חממו מחבת גדולה על אש בינונית
  2. הוסיפו כמות נדיבה של שמן זית או חמאה למחבת. השומן יעזור ליצור מעטה פריך מעט שיאזן את רכות היתר של הפסטה המבושלת.
  3. כשהשמן או החמאה חמים מספיק, הוסיפו את הפסטה המבושלת ופזרו אותה בשכבה אחידה על פני השטח של המחבת.
  4. טגנו קלות למשך 2-3 דקות תוך כדי ערבוב והקפצה מדי פעם. צעד זה חיוני על מנת להסיר חלק מן לחות היתר שנספגה בפסטה.
מה עם פסטה בולונז?
מה עם פסטה בולונז?

אם תרצו להסוות את הטעם התפל והעמילני של הפסטה המבושלת תוכלו להוסיף בשלב זה למחבת שום כתוש ועשבי תיבול טריים כמו בזיליקום, פטרוזיליה או אורגנו.

מומלץ גם לבחור ברוטב עשיר ומלא טעם כמו בולונז, רוטב פסטו או אלפרדו ולהוסיף אותו למחבת בכדי לאפשר לפסטה לספוג חלק מן הטעמים.

כדאי גם להוסיף מעט ממי הבישול של הפסטה בכדי לשפר את המרקם הכולל. תנו לפסטה להתבשל ברוטב למספר דקות והגישו. כדאי לזלול: מתכון לפסטה אלפרדו קלאסית.

עוד טעימה: איך לנקות פסטה שנדבקה לסיר?

שיטות אלטרנטיביות לתיקון פסטה

בעוד שיטת הטיגון בולטת לטובה בפתרון היעיל שהיא מציעה, ישנן כמה גישות אלטרנטיביות יעילות להצלה של פסטה שבושלה יתר על המידה.

שטפו במים

שיטה יעילה לפסטה שבושלה רק במעט מעבר למידה הרצויה. השיטה מערבת שטיפה של הפסטה המבושלת תחת זרם מים קרים במטרה לעצור את הבישול ולמנוע מהפסטה להפוך לרכה עוד יותר. לאחר השטיפה חממו את הפסטה במחבת עם מעט שמן זית או חמאה וערבבו עם הרוטב.

הכינו סלט פסטה

דרך נוספת להציל פסטה שבושלה מעט יותר מדי היא לשלב אותה בסלט פסטה. הסוד הוא להשתמש ברוטב לסלט קרמי ובעל נוכחות או בוינגרט מעקצץ, שיכולים להסוות את המרקם הרך. הוסיפו לסלט ירקות טריים כמו עגבניות שרי, מלפפונים או פלפלים לצד חלבון כמו עוף, טונה או גבינה. שלל המרקמים יסיחו את הפוקוס מהפסטה שבושלה יתר על המידה.

הכניסו לתנור

אם הפסטה בושלה זמן רב מדי והמרקם הפך לרך במיוחד, מומלץ להשתמש בה בכדי ליצור מאפה פסטה כמו לזניה (קראו איך לחמם לזניה בקלות ובמהירות) או פשטידות למיניהן. שלבו את הפסטה עם רטבים עשירים, כמויות נדיבות של גבינה ורכיבים אחרים כמו ירקות או בשר ואפו עד שהגבינה נמסה ומבעבעת. תהליך האפייה יעזור לייבש את הפסטה מעט ולהיטמע אל תוך מנה מנומקת ומלאת טעם.

הוסיפו למרקים ותבשילים

פסטה מבושלת מדי ניתן להוסיף למרקים או תבשילים, שם המרקם הרך מהווה יתרון ומשתלב היטב עם המרקם הכללי. הוסיפו את הפסטה לקראת סוף הבישול בכדי למנוע ממנה להפוך לרכה עוד יותר. זו דרך יעילה, מחממות ומנחמת לניצול פסטה שבישלתם יותר מדי זמן.

שלבו בחביתה או פריטטה

ניתן גם לקצוץ את הפסטה המבושלת ולערבב אותה אל תוך תערובת ביצים לחביתה או פריטטה. הביצים יוצרות מרקם חדש סביב הפסטה ומסוות במעט את המרקם הרך מדי. הוסיפו לביצים ירקות, גבינות ועשבי תיבול בכדי להעשיר את הטעמים וליצור עוד ניגודי מרקמים.

עוד טעימה: כמה זמן אפשר לשמור פסטה במקרר – ברוטב עגבניות או שמנת

איך למנוע מהפסטה להתרכך מדי

מניעה תמיד עדיפה על תיקון, במיוחד במטבח. בכדי להימנע מהמצב המצער של פסטה מבושלת יתר על המידה, חשוב להבין כמה כללים פשוטים וליישם את הטיפים הבאים בפעם הבאה.

השתמשו בטיימר

הדרך הטובה ביותר היא פשוט לעמוד בזמנים. בדקו את ההוראות על האריזה וזמני הבישול המומלצים והפעילו שעון, בכך תוודאו שאתם במעקב אחר תהליך הבישול ולא תשכחו כשהגיע הזמן להוריד את הסיר מהכיריים.

ערבבו מדי פעם

הקפידו לערבב את הפסטה באופן תדיר בזמן הבישול בכדי למנוע ממנה להידבק לעצמה ולהתבשל בצורה לא אחידה. הערבוב חשוב במיוחד בדקות הראשונות של הבישול כשהפסטה מועדת יותר להידבקות.

בדקו את מידת העשייה

התחילו לבדוק את מידת העשייה של הפסטה כמה דקות לפני סוף הזמן המומלץ לבישול. הפסטה המושלמת היא כמובן אל דנטה – רכה אך עדיין נגיסה ומייצרת התנגדות קלה לשיניים. אם הפסטה מרגישה לא מבושלת מספיק רק במעט, עדיף להוציא אותה מאחר והיא תמשיך להתבשל מעצמה או ברוטב לאחר מכן.

בחרו סוג נכון של פסטה

סוגי פסטה שונים במגוון צורות מצריכים זמני בישול שונים ותכונות שונות בכל מה שנוגע לשמירה על המרקם. פסטות עבות יותר למשל כמו ריגטוני לא יתבשלו יתר על המידה בדרך כלל לעומת פסטות דקות במיוחד. מומלץ תמיד לבחור בפסטה איכותית מקמח דורום סמולינה שמחזיקה טוב יותר את הצורה והמרקם לאורך זמן, גם אם היא מבושלת מעט יתר על המידה.

יש לכם שיטה מנצחת משלכם להצלת פסטה שבושלה יותר מדי? מנה מעולה שמשלבת פסטה מבושלת שאנחנו חייבים לנסות? שתפו אותנו ואת הזללנים בתגובות.

Picture of צחי לנקרי

צחי לנקרי

צחי לנקרי הוא העורך הראשי של מגזין לזלול וזללן לא קטן בפני עצמו. צחי הוא איש תוכן וקידום אתרים ותיק וקונדיטור בוגר בית הספר דנון חובב מתוקים בהווה ובעתיד. כיום, צחי מתגורר בתל אביב וזולל מכל הבא ליד עם חברי המערכת. במגזין האוכל הוא משלב בין אהבתו לאפייה ובישול לבין יצירת תוכן קולינרי מקורי ומועיל שממתיק ומעשיר את הרשת
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

ממשיכים לזלול

איך לבשל אורז בנינג'ה גריל

אחד אחד: איך לבשל אורז מושלם בנינג'ה גריל

מדריכים וטיפים
איך לבחור קרש חיתוך למטבח

אחת ולתמיד: איך לבחור קרש חיתוך למטבח

מדריכים וטיפים
איך לבשל קינואה כמו שצריך - המדריך השלם

אחת ולתמיד: איך לבשל קינואה כמו שצריך?

מדריכים וטיפים
איזה קרש חיתוך הכי בריא ומומלץ - עץ או פלסטיק?

איזה קרש חיתוך עדיף – עץ או פלסטיק?

מדריכים וטיפים
השיטה המפתיעה לסינון פסטה

איך לא חשבנו על זה? השיטה לסינון פסטה שמשגעת את הרשת

מדריכים וטיפים
איך לבחור מיקרוגל למטבח

איך לבחור מיקרוגל שמתאים למטבח שלכם: המדריך למתלבט

מדריכים וטיפים
איך לבשל עדשים שחורות

איך לבשל עדשים שחורות בקלות ובמהירות – מדריך למתחילים

מדריכים וטיפים
איך להכין מק אנד צ'יז: מתכון וטיפים

איך להכין מק אנד צ'יז עמוס גבינות ומושחת במיוחד

מתכונים
קציצות מושלמות שלא מתפרקות

איך להכין קציצות שלא מתפרקות בבישול: הטיפים שעובדים

מדריכים וטיפים
איך להתאים רוטב לפסטה?

איך להתאים רוטב לפסטה: המדריך השלם

מדריכים וטיפים
איך לחמם פסטה שמנת

איך לחמם פסטה ברוטב שמנת בלי לסיים עם שלולית של שמן

מדריכים וטיפים
איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים

איך לקצוץ בצל כמו מקצוענים: הסודות של השפים

מדריכים וטיפים